Torokgyulladás: okai, tünetei, gyógyítása

Torokgyulladás: okai, tünetei, gyógyítása

Ez a bakteriális eredetű betegség meglehetősen gyorsan fejlődik ki. Önmagában nem mondható veszélyesnek, azonban számos szövődmény lehet. Soha sem szabad félvállról venni.

Okai

A betegség cseppfertőzés útján terjed: ha kapcsolatba kerülünk a beteg által kiválasztott baktériumokkal. Ez történhet köhögés vagy tüsszentés útján, valamint ha közösen használunk egyes hétköznapi tárgyakat. Előfordul az is, hogy a mikrobák hosszabb időn át gyülemlenek föl a mandulán, és csak a kedvező szituációban aktivizálódnak (pl.: szervezetünk legyengül vagy túlmelegszik – érdemes itt megjegyeznünk, hogy a torokgyulladás gyakran éppen nyáron alakul ki).

Tünetei

A betegség első tünete a jelentős hőemelkedés, ami akár a 40 Celsius fokot is elérheti. Ezt követi a reszketés, hidegrázás, fejfájás, és a nyelés közben érezhető, szájba sugárzó torokfájás. A betegséghez társul a mandulák megdagadása és bepirosodása, amit gennyes torokgyulladás esetén fehér váladék borít be. A beteg apatikus hangulatba kerül, étvágyát elveszti, az unottság mellett légzési nehézségek léphetnek fel. Ezek a tünetek általában 7-10 napig tartanak.

Gyógyítása

A torokgyulladást okozó baktérium legyőzéséhez antibiotikumos kezelésre van szükség. A megfelelő készítményt az orvosi vizsgálat után írják fel, az esetek nagy részében penicillin csoportba tartozó gyógyszerről van szó. Ezek a gyógyszerek paracetamolt tartalmaznak, enyhítik a torokfájást és fertőtlenítik a szájüreget. A kúra hatását természetes gyógymódokkal lehet növelni: kamillateával, zsályateával. Ha a nyirokcsomók megdagadnak, meleg borogatást kell használni a nyakon. Annak ellenére, hogy a betegség leküzdéséhet nem kell ágynak dőlni, érdemes az első néhány napot fekve tölteni. Ilyenkor szervezetünk le van gyengülve, főleg olyan ételeket és italokat ajánlott fogyasztani, megyek nem irritálják a torkot (pl.: krémleves, sok zöldséggel). Érdekes lehet, hogy a hideg víz és fagylalt fogyasztása egyáltalán nem tilos – pont ellenkezőleg, a hideg ital enyhíti a torokfájást.

Szövődményei

Ne feledjük, hogy a kezeletlen torokgyulladás veszélyes szövődményekkel járhat. A helytelen vagy hiányos kúra a nyirokcsomók és a középfül további gyulladását eredményezheti, nagyon veszélyes lehet a mandulák körüli gennyezés, a bőr-, vese- és ízületi gyulladás. Ilyen esetekben szükséges a betegség minél hamarabbi felismerése és a kezelés elkezdése.