Testösszetétel-analízis – segít fogyni és megőrizni alakunkat

Testösszetétel-analízis – segít fogyni és megőrizni alakunkat

A hagyományos mérlegeken megjelenő számok nem árulnak el mindent a kondíciónkról. Ezért ahelyett, hogy minden nap a mérleg kijelzőjét figyeljük, érdemes inkább testösszetétel-elemzést végeznünk. 

Mi az analízis lényeg?

Két hasonló magasságú és testfelépítésű személy nem feltétlenül ugyan olyan súlyú. Sőt, szinte biztos, hogy nem. Az embert számos anyag alkotja, melyek aránya mindenkinél egy kissé eltérő. Mindez függ a nemtől, életkortól és fizikai állapottól, befolyásolja a az életmód, a fizikai aktivitás fajtája és az étkezési szokások. Így például egy fizikailag aktív, előnyös alakját megőrizni igyekvő, és közben diétázó személy többet nyomhat a mérlegen, mint aki hasonló testfelépítésű, de semmilyen sporttevékenységet nem űz, és rendszertelenül étkezik. Ez nem jelenti, hogy a fogyáshoz el kéne hagynunk a mozgást, és össze-vissza ennünk. Inkább arról van szó, hogy ne a kilók és BMI mutató tükrében tekintsünk magunkra, mivel ez kevésbé mérvadó, mint aminek látszik. Hogy testünk összetételét és aktuális kondícióját minél pontosabban meghatározzuk, kidolgozták a testösszetétel-analízis elnevezésű vizsgálatot.

Az elemzést minden dietétikai tanácsadáson el lehet végezni, ahogy egyes sportegyesületekben is. Gyakorlatilag bárhol, ahol elérhető egy professzionális analizátor. Ez a készülék képes meghatározni, hogy testünk hány százalékát alkotja zsírszövet, és hányad részét alkotják a zsírmentes szövetek, mint a csontok, izmok, víz. Ez a fajta elkülönítés elektromos impulzusok segítségével történik. A vizsgálat közben elektródákra vagyunk csatlakoztatva, melyek alacsony erősségű áramot bocsátanak ki. Az áram könnyedén áthatol a zsírmentes szöveteken, a zsírszövetben azonban nehezen terjed (mivel a zsírszövet nagyon kevés vizet tartalmaz, az áram nehezebben terjed benne). Ezért az eljárást BIA-nak, azaz bioimpedanciának szokás nevezni.

Rejtett elhízás

A bioimpedanciának köszönhetően lehetséges diagnosztizálnunk az ún. „rejtett elhízást”. Ez az az állapot, amikor szervezetünk túl nagy mennyiségű zsírt tartalmaz, miközben a BMI indexünk megfelelőnek látszik. Ilyen esetben elégedettek lehetünk a súlyunkkal, nem is sejtjük, a II-es típusú cukorbetegség, érelmeszesedés és magas vérnyomás kockázatának, továbbá belső szerveink elzsírosodásának, stb. vagyunk kitéve. A testösszetétel-analízis pontosabban megtudhatjuk, mennyi zsírszövettől kellene megszabadulnunk, hogy szervezetünk kondíciója valóban megfelelő legyen. Segít az ideális diéta kialakításában, és a sporttevékenység kiválasztásában, minek köszönhetően a zsírszövet aránya az izomhoz képest csökkenhet.

A professzionális BIA analizátor segítségével az egyes testrészeink zsírtartalmát tudjuk pontosan meghatározni. Ezen kívül Információval szolgálnak a víztartalomról, de még az ásványi anyagok mennyiségéről is. Az analízis eredménye szükséges ahhoz, hogy célzottan kiszámolhassuk a PPM-t, vagyis az alapvető anyagcsereindexet. Ennek alapján a dietetikus meghatározza a maximális napi kalóriabevitel mennyiségét, amellyel fogyhatunk. A fizikailag aktív személyek számára a megfelelő eredmény eléréséhez a teljes anyagcserét veszik figyelembe, tehát az aktuális kondíció megőrzéséhez szükséges, nélkülözhetetlen kalóriamennyiséget adják meg.

Vizsgálat előtt

A BIA vizsgálat fájdalommentes és kényelmes, azonban 2 órával az elvégzése előtt nem lehet étkezni, folyadékot inni és edzeni sem. Mielőtt elkezdik az elemzést, le kell vennünk ékszereinket és ruházatunk kiegészítőit, valamint a lehető legtöbb ruhát. Nőknél menstruáció alatt elképzelhető, hogy az elemzés nem lesz mérvadó, ezért nem is érdemes ilyenkor elvégezni. Terhes nők számára természetesen nem végezhető .