Prosztatarák: okai és tünetei

Prosztatarák: okai és tünetei

A dülmirigy (prosztata) daganatos megbetegedése a második leggyakoribb férfiaknál jelentkező rák. A megbetegedések 87%-a a 60 év feletti korosztályt érinti, a szűrővizsgálatokat hetven éves kor előtt el kell végezni.

Ez a daganat lassan fedi fel magát

Mire a prosztatarák tapintható daganattá alakul át, 10 év is eltelhet. A rákos sejtek megduplázódása akár 4 évig is eltarthat. Ha idejekorán felfedezik, lehetséges radikális beavatkozással az egész prosztatát eltávolítani (prosztatektómia), valamint sugárterápiát alkalmazni. Ezek a módszerek a leghatékonyabbak a fejlődő prosztatarák legyőzésére. Azonban idővel a gyógyítatlanul hagyott átterjedhet más szövetekre és szervekre is, többek között a csontokra és a nyirokcsomókra. Ilyenkor nincs lehetőség radikális terápiákra. Az egyetlen alternatíva a daganat fejlődésének lassítása hormonterápiával, vagy a herék eltávolításával (a herékben termelődnek az androgének, melyeknek jelentős szerepük van a prosztatarák kialakulásában).

Minél tovább halogatjuk a megelőző szűrővizsgálatokat, annál nagyobb a kockázata annak, hogy kizárólag hormonterápiával tudjuk majd kezelni a betegséget. Mikor kell elkezdeni a vizsgálatot és milyen gyakran kell végezni?

Vizsgálat végbélen keresztül: alapvető vizsgálat, amitől nem kell tartanunk

Sajnos sok férfi nem hajlandó erre, a vizsgálattal járó pszichés kellemetlenségtől tartva. A diagnózis felállítása azonban ezzel a vizsgálattal kezdődik, azaz ujjal tapintják ki a rendellenességet. Az orvos számára ez rutin feladat, amin minden beteg átesik, ha a valószínűsített betegsége ezt szükségessé teszi. A vizsgálat néhány percet vesz igénybe, fájdalommentes és rendszerint nem igényel különösebb előkészületet. A vizsgálathoz a súrlódáscsökkentő szert és gumikesztyűt használnak, ami tovább minimálisra csökkenti a kényelmetlenséget.
 

PSA-teszt

Az esetek felében a kitapintásos végbélvizsgálat nem elégséges. Ahogy már megjegyeztük, a rág hosszasan és lassan fejlődik, mielőtt érezhető csomó lesz belőle. Ezért a páciensen további vizsgálatok elvégzésére van szükség, erre szolgál a PSA teszt. A PSA a prosztata által termelt glikoprotein, a normálisnál magasabb koncentrációja a daganatról árulkodó jel lehet. Ez azonban nem minden esetben van így, enyhe növekedését okozhatja prosztatagyulladás is. A magas PSA szint biopszia szükségességét is jelentheti, miután már biztos diagnózis állítható fel.