Paracetamol – tényleg káros?

Paracetamol – tényleg káros?

Gyorsan leküzdi a fájdalmat és könnyen felszívódik az emésztőrendszerben. Az egyik leggyakrabban használt recept nélkül kapható gyógyszer. Ennek ellenére ezt is tól lehet adagolni, akár mérgezést is okozhat.

Aktív vegyületei a para-acetamino-fenol. Gyulladáscsökkentő, enyhíti az izomfájdalmat, a fejfájást, menstruációs fájdalmat és a migrént. Magyarországon számos készítményben megtalálható. Gyakran szedik orvosi konzultáció nélkül, mint gyógyír minden problémára. Mivel könnyen elérhető, sokszor helytelenül adagolják, aminek következménye akár mérgezés is lehet. Ennek tünetei elsősorban az elfogyasztott mennyiségtől függnek.

Hogy a paracetamol mérgezés bekövetkezzen, viszonylag nagy mennyiséget kell bevenni belőle. Mérgezésről akkor beszélhetünk, ha az egyszerre elfogyasztott mennyiség 150 mg/kg (testtömeg) fölött van.

Érdemes megjegyezni, hogy a paracetamol mérgezés az egyik leggyakoribb oka a májelégtelenség kialakulásának, ami csak transzplantációval gyógyítható. Egy adott pillanatban a máj már nem lesz képes feldolgozni a hatalmas mennyiségű gyógyszert, ami a vérrel együtt kerül bele.

Hogy minimálisra csökkentsük a mérgezés lehetőségét, vegyük figyelembe a következőket:

  • a gyógyszer bevétele előtt figyelmesen olvassuk el a betegtájékoztatót, és tartsuk be a benne foglalt előírásokat,

  • ne növeld a bevitt mennyiséget anélkül, hogy egyeztettél volna orvossal,

  • a gyógyszert tartsd gyermekektől elzárva,

  • korlátozd az alkoholfogyasztást a gyógyszer szedése idején,

  • egyszerre csak egy paracetamol tartalmú készítményt szedj (kivéve, ha az orvos másképp javasolja),

  • ha kétséged támadna a paracetamol hatását illetően, kérd ki háziorvosod véleményét.

A paracetamol önmagában nem káros, számos megbetegedés tünetét képes enyhíteni, csökkenti a fájdalmat és a gyulladást. De mint minden orvosság, nagy mennyiségben fogyasztva mérgezést okozhat. Mivel bárki számára recept nélkül is hozzáférhető, sajnos a legtöbb gyógyszermérgezés okozója.