Miről árulkodik a rossz vérkeringés?

Miről árulkodik a rossz vérkeringés?

Szervezetünk megfelelő működésének alapfeltétele többek között a szerveinket tápanyagokkal ellátó zárt keringési rendszer, ami testünk minden sejtjét táplálja. A vérkeringés zavarai számos nagyon veszélyes és súlyos következménnyel járhatnak, melyek egészségünket veszélyeztetik.

Az keringési elégtelenség általában az idős emberekre jellemző, de sajnos fiatal korban is előfordulhat. Leggyakoribb jelei a hideg kéz és lábfej, a végtagok zsibbadása, visszér, túl magas vagy éppen alacsony vérnyomás, ájulás, fejfájás, szédülés, erős szívdobogás, túlzott fáradékonyság, sápadtság és kiszáradt bőr. Természetesen a hideg kézből és lábfejből, vagy egyes végtagok alkalmankénti zsibbadásából még egyáltalán nem következik, hogy komoly megbetegedésről lenne szó. Ennek oka lehet pillanatnyi oxigénhiány, ami a szívtől, a keringés központjától távol lévő végtagokban előfordulhat. Ezt kiválthatja mozgáshiány, vagy túl hosszan eltöltött idő egy pozícióban. Ha azonban ezek a tünetek gyakran ismétlődnek, és nem tudunk rá racionális magyarázatot találni, érdemes orvoshoz fordulni.

A keringési elégtelenség első számú oka lehet az érelmeszesedés. Az érelmeszesedés legjellemzőbb formája az atherosclerosis. Ilyenkor az érbelhártya alatt először kásaszerű anyagot tartalmazó, később kalcium lerakódása miatt megkeményedő plakkok akadályozzák a szervek vérellátását. A plakkok növekedésének következtében a vér nem tud szabadon áramolni az erekben. Az érelmeszesedés fejlődésében szerepet játszik az elhízás, a mozgásszegény életmód, a cukorbetegség, magas vérnyomás és a dohányzás. Az alsó végtagok elégtelen vérellátása súlyos betegségekhez vezethet, jellemző a járásra fokozódó, a megállásra enyhülő fájdalom. Súlyosabb esetekben ez akár trombózishoz, vagy végtagelhaláshoz is vezethet. Az elégtelen keringést okozhatja a pajzsmirigy és vesék zavara is, lehet anémia és rossz táplálkozási szokások, gerincproblémák következménye.