Mandula – ki kell vetetni?

Mandula – ki kell vetetni?

Egyfelől fontos szerepet játszanak immunrendszerünk működésében, másrészt azonban gyulladása számos betegség oka lehet. Ki kell vetetni?

A torokmandula és az orrmandula nyirokszövetből álló képződmények, melyek a légző- és emésztőrendszer elején helyezkednek el. Elhelyezkedésük szerint fontos feladatot töltenek be az immunrendszerben. Antitesteket létrehozó antigéneket állítanak elé, melyek védik a szervezetet a mikrobák támadásaival szemben.

Az életkorral együtt jelentőségük csökken, gyermekeknél és felnőtteknél is biztonságosan eltávolítható, az immunrendszer gyengülése nélkül (az orrmandula a felnőtté válás során felszívódik). Gyermekkorban különösen fontos szerepet töltenek be.

A fiatal betegek szenvedik el a legkülönfélébb fertőzéseket. A mandula megnagyobbodik, ami a fokozott antitesttermelés természetes velejárója. A probléma akkor kezdődik, ha a betegség elmúlta után a mandula mérete nem áll vissza normális állapotába. Nyelési nehézségek jelentkeznek. A megnagyobbodott torokmandula ráadásul az orron át történő légzést is megnehezíti, vagy lehetetlenné teszi, valamint elzárhatja a fülkürt egy részét. Nem megfelelő szellőzése a váladék felgyülemléséhez vezet, ami a hallás elvesztésével és a középfülgyulladással járhat. A megnagyobbodás gyakori kísérőjelensége a horkolás – apnoéhoz és tüdőelváltozáshoz vezethet, ilyenkor a mandula eltávolítása elkerülhetetlen.

A mandula még normális mérete megtartása mellett is okozhat gyulladásos állapotot. Ilyenkor porózus szerkezetűek és már nem nyújtanak védelmet a szervezet számára. Éppen ellenkezőleg, veszélyes lehet. A járataiban felgyülemlett baktériumok a véráramba jutnak. A nyelési nehézségek és a gyakran visszatérő torokgyulladás mellett arcüreggyulladás és gégegyulladás is kifejlődhet. További problémát okozhatnak a torokgyulladás szövődményei, a mandula körül tályog alakulhat ki – a váladékkal teli csomó a nyelvcsap közelében erős torokfájdalmat és rágóizomgörcsöt okozhat. A tályog felvágása és kitisztítása után (akár többször is el kell végezni) a mandulát ki kell venni.

Amennyiben az orvos nem állapít meg gyulladt állapotot, az egész mandulát nem veszi ki. Az eltávolítás nem megelőzés céljából történik. Maga a beavatkozás meglehetősen egyszerű és teljes érzéstelenítés mellett történik.