„Light” termékek: tények és mítoszok

„Light” termékek: tények és mítoszok

Pékáruk, joghurtok, édességek, szószok, italok, de akár felvágottak és sörök – mindezek a termékek elérhetőek light változatban is. És szinte mindenki, aki fogyni szeretne, nagy reményeket fűz hozzájuk. Sajnos a diéta, ami light termékekből áll, reménytelennek bizonyul.

Miért váltak hirtelen népszerűvé a „light” termékek? Feladatuk az lenne, hogy segítséget nyújtsanak mindazoknak, akik túlsúlyuk ellenére nem szívesen kezdenek diétába, félnek lemondani kedvenc ételeikről. A „Light” megoldotta ezt a problémát – létrehozták a kedvenc termékeket, kevesebb cukor és zsír felhasználásával. Történhet jobb azzal az emberrel, akinek élete állandó küzdelem a túlsúllyal és az újabb hatástalan diétával? Nem igazán. A „light” termékek mégis csapdát jelentenek. Igaz bármi is abból, amit hallunk róluk?


1. A láght termékek íze ugyan olyan, mint a klasszikus megfelelőiké

Tény. Hiszen erre lettek kitalálva. A fogyókúrázók amellett hogy ígéretet kapnak a fölös kilók leadására, ugyan olyan ízű termékekhez jutnak, mint a hizlaló eredeti – édes csokoládé, majonéz és üdítők.


2. A light termékek egészségesebbek

Mítosz. Először is, hogy ezek az ételek megtévesztésig hasonlítsanak az eredeti változatra, bizonyos változtatásokat kell végrehajtani rajtuk. El tudnánk képzelni olyan édességet, ami nem is édes? Cukor helyett tehát más édesítőszereket kell hozzáadni, olyat, ami ne tartalmaz kalóriát. A legtöbb light termékben ez az aszpartám édesítő. Egy káros vegyület, ami számos betegség kialakulásához hozzájárul. Másrészt a zsírmentes táplálkozás is számos veszélyt rejt magában. A zsírokra szükségünk van, szervezetünk megfelelő működéséhez. Akinek túl sok van belőle, jobb ha dietetikusokhoz fordul.


3. A light termékekben kevesebb a kalória

Mítosz. Néha még több is lehet bennük, mint a hagyományos változatban. Az élelmiszergyártók egy jogi kiskaput használnak ki, és ott is a „light” feliratot tüntetik fel, ahol nem lenne szabad. Például egy zsírszegény joghurt akár kétszer annyi cukrot is tartalmazhat.


4. A light termékek korlátlan mennyiségben fogyaszthatóak

Mítosz. Sőt, még ha a light majonéz kevesebb kalóriát is tartalmaz, akkor is hízlaló terméknek számít.


5. A light termékek segítik a fogyást

Mítosz. Habár egyes fajták valóban édesítőszert tartalmaznak cukor helyett, attól még lehet magas zsír és kalóriatartalmuk. Mindez pont az ellenkező eredményt váltja ki – hízunk tőlük.


6. A light termékeket gyerekek nem ehetik

Tény. A light élelmiszerekben számos káros összetevőt és adalékanyagot találhatunk, melyek feladata az eredetihez hasonló illat, íz és állag biztosítása. Ezek közé tartozik a már említett aszpartám, ami rövid idő alatt fejfájást, hasmenést és emésztési zavart okoz. Erre különösen érzékenyek a gyerekek, de a várandós és szoptató anyák, allergiások, érzékeny gyomrú idősek is.