Kakaó, kávé helyett

Kakaó, kávé helyett

Általában a nyitott könyv és az esti pihenés jut róla eszünkbe a kanapén. Gyakran késő ősszel vagy a hideg téli napokon jön el az ideje, amikor az ablakon túli téli táj elveszi a kedvünket, hogy kimozduljunk otthonunkból. A bögréből áradó forró gőz azonban képes minden elmúló pillanatnak megadni a v

Vannak olyan élelmiszerek, melyeknek nincs szükségük reklámra. A kakaó kétség kívül közéjük tartozik, és nem csak a nyusziért rajongó gyerekek szemében, hanem sok felnőtt körében is, akik a nem túl egészséges kávé helyett a – azték szóval élve – chocolatl-ra váltanak. A kakaó rengeteg értékes vitamint biztosít szervezetünknek, valamint magnéziumot, krómot, vasat, mangánt és cinket. Már csak ezért is érdemes mindennapi étkezésink részévé tenni.

Hogy jön létre?

De most irányítsuk képzeletünket Dél-Amerika forró tájaira, ahol pálmák, banánfák és filodendronok és természetesen a kakaó alkotják a festői növényzet. Hogy elképzeljünk egy tipikus kakaó cserjét, nem kell túl messzire kalandoznunk képzeletünkben. Sok Európában is honos növényhez hasonlítható, ha néhány részletétől képesek vagyunk eltekinteni. Különleges, egészen sajtos megjelenésű levelei alapján könnyen felismerhető, virágai sárgák, ovális gyümölcsei 20-30 cm hosszúak. Mindegyikben több tucat nedves, fehér nyálkával bevont mag található. Ezek a magok kerülnek később a feldolgozó üzemekbe, ahol azokat kiszárítják, pörkölik, fajta szerint válogatják és őrlik. Az így létrejövő félig nedves masszából vonják ki a kakaóport, és sajtolják a kakaóvajat. Egyik és másik termék is az üzletek polcaira kerül színes csomagolásba és felcímkézett dobozokban.

Egy kis történelem

Ennek a különleges italnak a története nagyin okarai időkbe vezet vissza. Beragyogta az ősi maják és aztékok rituáléit és vallási ünnepeit. Serkentő tulajdonságának köszönhetően a táncosok élénkebben és fürgébben mozogtak tőle. A kakaóbab nem csak mindig is keresett termény volt, hanem értékes fizetőeszköznek is számított.

Az európaiak Kolumbusznak köszönhetően ízlelhették meg a kakaót, aki talált elég helyet hajója fedélzetén, hogy a korábban ismeretlen és titokzatos vidékekről az öreg kontinensre vigyen belőle. A spanyolok voltak az elsők, akik akik először kóstolták ezt az ínyencséget. Európa más országaiba csak a XVII. században jutott el, és ezzel a sötétbarna ital elindult világhódító útjára.

Miért érdemes kakaót inni?

A kakaó fogyasztása javítja a koncentrációt, csökkenti a stresszt és javítja a közérzetet. Ráadásul rengeteg antioxidánst tartalmaz, amelyek védik szervezetünket a vírusoktól, bőrbetegségektől és daganatoktól. Segíti a gyomor és a belek munkáját is, Remekül űzi el a fáradtságot, tápanyagaik között két serkentő hatású alkaloidot is találunk: teobromint és koffeint. Talán pont ezért fogyasztjuk főleg az esti órákban?