Hogy működik a hialuronsav?

Hogy működik a hialuronsav?

A hialuronsav egy a bőr sejtjeiben megtalálható természetes vegyület, ami képes magához kötni a vízmolekulákat. De hogy működik valójában?

Hogy működik a hialuronsav?

A hialuronsav (kémiai vegyjele HA) egy biopolimer. Ez egy természetes fiziológiai vegyület, ami kollagén- és elasztinszálat hoz létre. Az így létrejött szálak képesek megkötni a vízmolekulákat. Egyetlen gramm hialuronsav képes megkötnie akár... hat liter vizet. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy a poliszacharidok felelnek a felhám hidratáltságáért, feszességéért és rugalmasságáért.

A hialuronsav másik funkciója a szabad gyökök elleni küzdelem és a felhám megszabadítása a gyulladt állapottól. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy a valódi bőr sejt közti őssejtjeiben található fiziológiai vegyület tökéletesen óvja felhámot a káros külső tényezők hatásával szemben. (erős napsugárzás vagy alacsony hőmérséklet).

 

A hialuronsav használata a kozmetikumokban

Az idő múltában csökken a bőrünkben található hialuronsav mennyisége. Ez a felhám számára a rugalmasság és simaság elvesztését jelenti és újabb ráncok kialakulásához vezet. Szerencsére a tudósok sok különböző módszert kidolgoztak a hialuronsav hiányának pótlására és az öregedés jeleinek hatékony csökkentésére. A hialuronsav a ránctalanító krémek egyik alapvető összetevőjévé vált. Hozzáadott HA-val találkozhatunk egyéb kozmetikai készítményekben is.

A kozmetikában használt hialuronsavat általános speciális baktériumokból nyerik ki, melyeket ráncfeltöltő kezelésekhez is használnak. Ilyen vegyületeket alkalmaznak mezoterápia során is és a már említett ránctalanítás folyamán. Hialuronsavat használnak még a szájfeltöltéshez, mell és fenék nagyobbításhoz. Az ilyen típusú kezelések teljes mértékben biztonságosak, a hialuronsav természetes módon szívódik fel az emberi felhámban (A HA kezelések visszafordíthatóak).