Hogy ismerhető fel a mérgező barátság?

Hogy ismerhető fel a mérgező barátság?

A barátság, akár csak a szerelem, hatalmas érték, és minden ember számára fontos. Azonban gyakran megesik, hogy tudtunkon kívül éveken át küszködünk egy olyan kapcsolatban, melyet a pszichológusok egyszerűen mérgezőnek neveznek.

Őszinteség, lojalitás, bizalom, kölcsönös elkötelezettség és tisztelet, önzetlenség – ez a barátság és szerem alapja. Ahhoz, hogy a barátság virágozzon és megerősödjön, sok időre és igyekezetre van szükség, mindkét fél részéről. Nehéz lenne barátságnak nevezni a felületes kapcsolatokat, melyek alapja egy közös munkahely, vagy a közösségi oldalakon kötött ismeretség. Persze egyáltalán nem kizárható, hogy ezekből idővel valódi mély kapcsolat alakul ki. Az odaadó és hűséges barát, amilyenre mindannyian vágyunk, sajnos gyakran csalódást okoz és hamisnak bizonyul.

Milyen jelek ébreszthetnek bennünk gyanút? Ha például a barátnőnk csak magának akar minket, birtokolni akar, féltékeny más barátainkre és ismerőseinkre, nem tiszteli magánéletünket és szabadságunkat, valószínűleg úgy nevezett társfüggő típussal és kapcsolattal van dolgunk. Ilyen esetben szó sincs toleranciáról, tiszteletről és kiegyensúlyozottságról. Gyakran találkozhatunk olyan áldozat típussal, aki védőburok hiányában barátnőjében kelt bűntudatot, ha az nem adja kölcsön ruháját, kozmetikumait, vagy egyszerűen nem tud elég időt a szerencsétlen áldozatra szánni. Viszonylag könnyű felismerni a pusztán érdeken alapuló barátságot, ami nem feltétlenül anyagi jellegű. A háttérben állhat presztízs vagy társaság is. A nők közötti barátságot az állandó rivalizálás fertőzheti meg. Van aki gátlástalanul képes elcsábítani barátnője férjét, kihasználni fölényét a munkahelyen, tökéletes anyának mutatni magát. Egyszóval szüntelenül demonstrálja, hogy sokkal jobb barátnőjénél.

Rengeteg hasonló példát hozhatnánk hasonló manipulációra és viselkedésre, ami a mérgező barátságról árulkodik. Érdemes ezt szem előtt tartani, elemezni a kapcsolatot, ha az tudat alatt nyugtalanságot kelt bennünk.