Házi módszerek a leégés kezelésére

Házi módszerek a leégés kezelésére

Kiváló alternatívái lehetnek a gyógyszertárakban kapható kenőcsöknek és regeneráló krémeknek – különösen akkor, ha gyorsan akarjuk enyhíteni a fájdalmat. Hogy kezelhető a nap okozta leégés otthon?

Először is ne feledd, hogy a leégett bőrt nem szabad hideg vízben áztatni, sem zsíros krémmel bekenni, vagy jéggel hűsíteni. A hideg hatására felhám még nagyobb sérülést szenvedhet el, a krémek irritálják, és megakadályozzák a hó távozását. Határozottan jobb megoldás a langyos zuhany, miközben a víz hőmérsékletét fokozatosan csökkentjük (de ne annyira, hogy túl hidegnek érezzük!). A zuhany tarthat 10-15 percig.

Az olyan tünetek kezelésére, mint a fájdalom, égető érzés és bőrpír, segítségünkre lehetne a természetes bőrregeneráló termékek:

  • a méz, jelentős antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságának hála, gyorsítja az égési sérülések gyógyulását; egy kis mennyiséget vigyünk fel gézre, majd azt helyezzük az égett felületre,

  • a kefir és joghurt gyengéden hűti a bőrt, enyhíti az égető fájdalmat és segíti a regenerációt; soha ne használjunk cukortartalmú terméket,

  • a tojásfehérje antibakteriális és gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz; készíthetünk kötést gézből és hűtött tojásból, de habbá is felverhetjük, amivel könnyebb bekenni a sebet,

  • a burgonya megakadályozza a bőr hólyagosodást, a meglévő hólyagokat is csökkenti; a pakolást püréből vagy karikára vágott burgonyából is elkészíthetjük, gézzel lefedjük, és nagyjából fél óráig hagyjuk a problémás felületen.

  • A 30 perces uborka pakolás védi és táplálja az irritált bőrt, főleg az arcon.

Hatékony módszer a túlzott napozás okozta fájdalmak enyhítésére a langyos fürdő, néhány kanál zabliszt hozzáadásával. A zabliszt megakadályozza a bőr kiszáradását, és védőréteget hoz rajta létre. Kiválóan enyhíti a tüneteket az aloé (gyorsítja a gyógyulást) vagy 1 deci víz néhány csepp borsmenta olajjal (gyulladáscsökkentő hatású, gyorsan regenerálja a felhámot). A nyári hónapokban, amikor jobban ki vagyunk téve a leégésnek, érdemes otthoni „elsősegély” készletet csinálnunk allantoin és D-panthenol tartalmú termékekből, mivel ezek nem okoznak allergiás reakciót, és a bőrön könnyen felszívódnak.