Gyenge és töredezett körmök – hogy gyógyítható?

Gyenge és töredezett körmök – hogy gyógyítható?

A körmök állapota fontos minden nő számára. Szeretnénk, hogy egészséges és esztétikus benyomást keltsenek. Sajnos gyakran megesik, hogy körmeink meggyengülnek és töredezni kezdenek. Ilyenkor megpróbáljuk színes lakkokkal elfedni. Azonban vannak ennél jobb módszerek is arra, hogy visszaállítsuk erede

Egészséges táplálkozás – egészséges körmök

A töredezettségnek és egészségtelen kinézetnek rengeteg különböző oka lehet. Néha betegségek okozzák, máskor a külső hatások következtében sérül, például ha sokat áztatjuk vegyszeres vízben. A legtöbb körömprobléma azonban a tányérunkban kezdődik, azzal amit eszünk. Ha nem juttatunk elegendő vitamint és tápanyagot szervezetünkbe táplálkozás során, az hatással lesz körmünk állapotára és kinézetére. Hasonló a helyzet a hajunkkal, bőrünkkel, hogy súlyosabb következményeket ne is említsünk....

A körmök elgyengülését és rossz állapotát okozhatja a magnézium, vas, szilícium, cink, kén, valamint az A, B, és E-vitaminok hiánya. Ezeket a vitaminokat és ásványi anyagokat elsősorban zöldségekkel, mogyoróval, tojással, jó minőségű olajokkal, csírákkal, magvakkal, hallal, sajtokkal és májjal pótolhatjuk. A zöldségek közül elsősorban a salátákat, spenótot, zellert, brokkolit, sárgarépát, kelbimbót, paprikát és hüvelyeseket javasoljuk. Nem érdemes lemondani a burgonyáról sem, gyümölcsök közül az avokádó és a banán a legcélravezetőbb.

Kozmetikai segítség

Ha már összeállítottuk az egészséges étrendet, használhatunk más külső segédanyagokat kozmetikumok és körömápoló készítmények formájában. Ezek közül is részesítsük előnyben a természetes összetételű szereket. Tökéletes kezelés a sérült körmökre és száraz tenyérre az olíva olaj. Egy kis mennyiségű olíva olajat melegíts fel, majd áztasd benne a kezed. Kifejezetten a körmödre használhatsz ricinusolajat is, továbbá E-vitamin tablettát. Ezek az apró trükkök könnyen kivitelezhetőek otthon, de mindig érdemes magunknál tartani valamilyen hidratáló krémet is.

Ameddig körmeink nem erősödnek meg és nem lesznek ismét egészségesek, igyekezzünk minimálisra csökkenteni a körömlakkok és lemosók használatát. Figyeljünk a lakkok formaldehid és toluol tartalmára. A kerti és házimunkákhoz húzzunk kesztyűt.