Fejfájás – honnan ered?

Fejfájás – honnan ered?

A fejfájás az egyik leggyakrabban jelentkező probléma. Rengeteg oka lehet, kezdve az egyszerű kialvatlanságtól, egészen az érrendszeri megbetegedésekig, mint az aneurizma és egyéb komolyabb betegségek.

Fejfájás – ki nem ismerné? Egyeseknél gyakran, másoknál csak nagyon ritkán jelentkezik. Kialakulásának oka igen sokféle lehet. Gyakran más betegségekkel állnak összefüggésben, sokszor szervezetünk reakciója a stresszre vagy más kellemetlenségre, de önálló betegséget is jelenthet (ilyenkor migrénnek nevezzük).

A fejfájás leggyakoribb kiváltó oka a fizikai vagy pszichológiai kondíció romlása, ami összefüggésben lehet: meteorológiai feltételekkel (alacsony atmoszférikus nyomás, gyors nyomásnövekedés, viharok, felhőzet, stb.), folyamatosan fennálló idegi feszültséggel, negatív érzelmek felhalmozódásával, hirtelen érzelmi változásokkal vagy kevés alvással. Néha a fejfájás kiváltója a túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás, kevés folyadékfogyasztás, a szervezet cukorháztartásának zavara. A hosszas tartózkodás párás és oxigénszegény helységekben szintén tartós fejfájást okozhat.

Az időjárás változásától eltekintve a legtöbb kiváltó okot el lehet kerülni vagy meg lehet szüntetni, ami a fájdalom megszűnésével jár. Rosszabb a helyzet, ha valamely más betegség a kiváltó oka - ilyenkor adekvát gyógymódra van szükség. A leggyakoribb betegségek, melyekhez fejfájás is társul: magas vérnyomás, látászavar, influenza, arcüreg- és fülgyulladás, mérgezés, gerinc-megbetegedések, agyhártyagyulladás és agydaganat.