Étkezési olaj: melyik a legegészségesebb?

Étkezési olaj: melyik a legegészségesebb?

Az olajok különböznek összetételükben, telítetlen zsírsavtartalmukban és felhasználásukban. Melyik közülük a legegészségesebb?

A olaj számos értékes, nélkülözhetetlen tápanyag forrása, mint az omega-3 és az E-vitamin. Érdemes olajat adni az ételekhez, mivel a bennük található jótékony elemek szabályozzák a koleszterinszintet szervezetünkben, megelőznek egyes keringési betegségeket, ráadásul gátolják a szabad gyökök kialakulását, fontos szerepet játszanak a szem és az agy megfelelő működésében is.


Mennyiség: fontos kritérium

A magyar háztartásokban leggyakrabban napraforgóolajat, repceolajat és olívaolajat fogyasztanak növényi zsiradékként. Az olíva sokáig nem volt nálunk népszerű, mígnem bebizonyosodott, hogy a legegészségesebb és legtáplálóbb olaj. A napraforgó és a repce elterjedtségével mégsem veheti fel a verseny, mivel jóval drágább és kevésbé univerzális. A repceolaj a telítetlen zsírsavak tekintetében ráadásul jobb aránnyal is rendelkezik. Több omega-3 zsírsavat tartalmaz mint omega-6-ot. Ez már csak azért is fontos tény, mert az omega-6 csökkenti az omega-3 jótékony hatását (hasonló aránnyal rendelkeznek más olajok is, mint a napraforgó, szezám, kukorica, szúja és szőlőmag olaj). Az omega-6 szintén fontos és szükséges vegyület, de csak abban az esetben, ha az omega-6 zsírsavval együtt, megfelelő arányban van jelen. Ennek a feltételnek pedig leginkább a repceolaj felel meg.

A sütés kérdése

A dinsztelés kétség kívül egészségesebbek, mint a bő olajban, serpenyőn sütés. Sajnos mégis kevésbé népszerű. A magyarok a legszívesebben sült ételeket esznek, amin nem is szívesen változtatnak. Tehát ha sütéshez vásárolunk olajat, vegyünk figyelembe néhány fontos dolgot. Elsősorban azt, hogy a magas hőmérséklet hatására az olaj szerkezete megváltozik, számunkra kedvezőtlen módon. Kifejezetten egészségtelen vegyületek szabadulnak fel belőle, amik kedveznek a daganatok fejlődésének és keringési betegségeknek.

Ha sütéshez vásárolunk olajat, az legyen finomított, „forrón sajtolt” fajta, mivel az ilyen sokkal ellenállóbb a magas hőmérsékletre, mint a hagyományos „hidegen sajtolt” változat. A repce, földimogyoró, rizs és olíva olaj is alkalmas sütésre, amennyiben magas fokon finomítottak. A hidegen sajtolt olajok azonban egészségesebbek, ezért érdemes lemondanunk a sütésről, és nyersen fogyasztanunk (például salátákhoz, előételekhez, pékáruhoz).

Olaj vásárlása előtt mindig olvassuk el a címkét, ellenőrizzük a lejárati dátumot. Az olajat tároljuk fénytől védett, hűvös helyen, hogy ne avasodjon meg. Soha ne használjuk ugyan azt az olajat kétszer sütéshez.