Ellenőrzött és biztonságos módszerek a fogzás segítésére

Ellenőrzött és biztonságos módszerek a fogzás segítésére

A legtöbb csecsemő nehezen viseli a fogzást. A tejfogak kibukkanása fájdalommal jár, viszketést és ínygyulladást okoz, valamint lázat, alvásproblémákat és étvágytalanságot. Hogy enyhíthetünk csemeténk szenvedésén?

Az első előbukkanó fogak valószínűleg az alsó egyesek lesznek. A 6. és a 10. Hónap között jelennek meg. Másodjára a felső egyesek következnek, nagyjából két hónappal később. Az ezt követő hónapokban megjelennek az alsó és felső négyesek és a szemfogak. 2-3 éves kor között vehetjük észre az ötösöket, amelyek az apróság utolsó tejfogai lesznek. Természetesen lehetnek eltérések ebben a sémában, nem kell teljesen biztosra venni. Előfordulhat, hogy gyermekünknél nem az alsó, hanem a felső egyesek vagy akár kettesek bukkannak ki először.

Sajnos az alsó és felső ketteseken kívül, melyek megjelenését viszonylag könnyen viseli a gyermek, a többi fog már jóval több fájdalmat okoz. Erre a néhány hónapra fel kell készülnünk, és olyan módszer után kell néznünk, ami legalább egy kissé enyhít rajta.

A legegyszerűbb és legkönnyebben elérhető az újheggyel folytatott masszírozás. A legtöbb gyerek szereti ezt a kezelést, aminek lényege, hogy tiszta ujjal enyhén dörzsöljük, masszírozzuk a fájó ínyt. Az ujjunkra tehetünk gézt is, amit hűvös vízbe vagy kamillateába áztathatunk. Vásárolhatunk ujjra húzható szilikon kefét is, ami kifejezetten ilyen masszázsra szolgál.

Egy másik egyszerű és hatásos módszer a fájdalmas fogzás enyhítésére, ha hűtött zöldséget vagy gyümölcsöt adunk a gyereknek. A hideg sárgarépa, vagy egy pillanatra mélyhűtőben tartott alma és banán egyszerre két kérdést is megold. Csökkenti a fájdalmat és értékes tápanyagokat biztosít a gyermeknek. Akkor nyúljunk a gyümölcshöz vagy zöldséghez, amikor az apróság elveszti az étvágyát a fogzás miatt és nem eszi meg az előre elkészített ételeket.

Kiváló alternatíva a hűtött gyümölcsökre a speciális rágóka. A szülők gyakran ezt tekintik elsődleges lehetőségnek, a természetes változatot pedig kiegészítésnek. Érdemes azonban kipróbálni mindkét lehetőséget és utána értékelni, melyik felelt meg leginkább gyermekünk ízlésének. Keressünk hűthető zselével vagy vízzel feltöltött rágókákat, amit használat előtt hűtőbe vagy mélyhűtőbe tehetünk. Az ilyen termékek gyártói a rágókákat érdes felülettel látják el, ami enyhén masszírozza az ínyt és enyhíti a fájdalmat. A választék meglehetősen széles, az egyes modellek a fogzás minden szakaszában használhatóak.