Doktor Dukan protein diétája – mit kell tudni róla?

Doktor Dukan protein diétája – mit kell tudni róla?

Hosszú éveken keresztül ez volt az egyik legnépszerűbb diéta az egész világon. Annak ellenére, hogy sokan megkérdőjelezik létjogosultságát és hasznát, még ma is rengetegen kipróbálják. Miben áll ez a diéta, mik az előnyei és hátrányai?

A protein diéta széles körben Pierre Dukan diétájaként is ismert, táplálkozási szabályok gyűjteménye, melyek célja kezdetben a súlycsökkentés majd az elért súly megtartása. Fő szabálya a zsírok és szénhidrátok kiiktatása az étrendből, a fehérje javára.


Hogy zajlik a diéta?

Doktor Dukan fogyókúrája négy fázisból áll – a diéta kidolgozója szerint csak ennek szigorú betartása biztosítja a látványos és hosszú távú eredményt. A diéta fázisai a következők:

  • I fázis (támadó) – néhány naptól több hétig is eltarthat (attól függően, hogy mennyit szeretnénk fogyni). Ezalatt csak a megengedett ételeket ehetjük, többek között sovány húsokat és felvágottakat, tojást, halat, tejtermékeket.

  • II fázis („cirkáló” szakasz) – addig tart, amíg el nem érjük a kívánt súlyt. Két különböző étrend váltakozásából áll. Az első fázis étrendjéből, valamint annak zöldségekkel történő kiegészítéséből. Számos termék továbbra is tiltott, ilyenek a pékáruk, édességek és az alkohol.

  • III fázis (megszilárdítás) – ideje a leadott súly mennyiségétől függ: minden kilóra 10 napot kell számolni. A korábbi fázist a zöldségeken kívül gazdagíthatjuk teljes kiőrlésű pékáruval, tésztákkal és egyes gyümölcsökkel is.

  • IV fázis (stabilizálás) – valójában életünk végéig követhetjük ezt az étrendet. A legtöbb élelmiszer fogyasztását engedélyezi, kivételt képeznek az egyszerű cukrot tartalmazó ételek. Emellett minden héten egy napra visszatérünk az első fázis menüjéhez.


 Mellette és ellene

Mint minden népszerű diétának, a Dukan fogyókúrának is vannak támogatói és ellenzői. Támogatói az elért eredményeket dicsérik, melyek semmilyen más diétával nem adatottak meg. Azonban ilyen szigorú szabályok betartásával nem meglepő a látványos eredmény, ami akár két hét alatt is jelentkezhet. A fehérjedús étrend kedvelői gyakran hangsúlyozzák a diéta viszonylagos gazdagságát, mivel a menü nincs előre meghatározva, az engedélyezett termékek bármely kombinációban fogyaszthatóak.

Azonban nem mindenki értékeli pozitívan ezt a protein diétát. Sokan beszélnek a kúra lehetséges mellékhatásairól, ami főleg az első fázisban nagyon szigorú, és nem biztosít elegendő mennyiségű fehérjét és zsírt a szervezet számára. A diéta okozta lehetséges negatív hatások közé sorolhatjuk a hormonális zavart, a szervezet elsavasodását, az vesék és máj túlterheltségét vagy károsodását, valamint a vitaminhiányt.

Minderre a legjobb megoldás, ha a kúra megkezdése előtt egyeztetünk orvosunkkal, aki megállapíthatja, hogy a diéta szervezetünk számára megengedett-e. A karcsú alak eléréséhez természetesen nem elég az étrend leszűkítése, nem feledkezhetünk el az egészséges életmódról sem.