Borderline személyiségzavar – hogy ismerhető fel?

Borderline személyiségzavar – hogy ismerhető fel?

A borderline személyiségzavar nem csak a betegségben szenvedőt érinti, hatással van annak környezetére és szeretteire is. Éppen ezért fontos, hogy minél korábban felismerjék és megfelelő módon kezeljék ezt a problémát.

 MILYEN A BORDERLINE SZEMÉLYISÉG?

A „Borderline” szó szerinti jelentése „határvonal”. Ezt a terminust olyan határeseti személyiségzavarra használjuk, ami még nem nevezhető pszichózisnak, azonban a neurózisnál súlyosabb, és hátterében neurotikus személyiségzavar áll.

A borderline személyiséget gyakran „állandó instabilnak” is nevezik, mivel a betegséggel érintett személyeknél jellemző a szélsőséges hangulatváltozás, állapotuk azonban nem súlyosbodik. A tünetek és az instabilitás szintje állandónak mondhatóak.

MILYEN TÜNETEK JELLEMZIK A BORDERLINE SZEMÉLYISÉGZAVART?

A borderline személyiségzavar lényege – ahogy már említettük – az állandó hangulatváltozás, ami ellehetetleníti a beteg normális társadalmi életet és a személyes emberi kapcsolatok kialakítását. Mindez gyakran anélkül, hogy az élet más területén problémákat okozna. Éppen ezért sokan nem is ismerik fel, hogy valójában betegek. De mit éreznek valójában? Az üresség és boldogtalanság érzése állandóan jelen van, minek következtében társaságukban mások is frusztrálttá, levertté – és mindenek előtt – erőtlenné válhatnak. Nem értik, hogy mi okozza a szeretett személy hirtelen hangulatváltozásait, könnyen azt hihetik, hogy mindezért ők a hibásak.

Hogy ismerhető fel a betegség? A beteg személynek elsősorban problémája van saját énképével, a társas kapcsolataival, nem képes a helyén kezelni negatív érzelmeit, ezért sokszor nem a helyzetnek megfelelően reagál.

Rendszerint megfigyelhető náluk legalább öt, az alábbi kilenc tünetből:

1. irreális rettegés az elhagyatástól

2. nagyon intenzív – de nem tartós – érzelmek

3. instabil énkép és önértékelés

4. impulzív viselkedés

5. öncsonkítás vagy öngyilkossági kísérlet

6. érzelmi instabilitás

7. hosszan tartó ürességérzet

8. nem tudja kontrollálni haragját

9. erős stressz esetén gyakoriak a paranoid gondolatok

HOGY KEZELHETŐ A BETEGSÉG?

Általában – mint a legtöbb pszichés hátterű zavarnál – a gyógyszeres és pszichoterápiás kezelés együttese képes javítani a beteg állapotán.

A gyógyszeres kezelés azonban nem a legcélravezetőbb, borderline személyiségzavar esetén a a „hangulatot stabilizáló” készítmények valamelyest enyhíthetnek a tüneteken, megelőzhetik a szélsőséges hangulatingadozást.