Bárányhimlő felnőtteknél

Bárányhimlő felnőtteknél

A bárányhimlő egy gyakori betegség, ami elsősorban gyermekkorban jelentkezik. Előfordul azonban, hogy egyesek csak később, már felnőtt korukban kapják el. Mi több, felnőtt korban a bárányhimlő lefolyása – hasonlóan más gyermekbetegségekhez – sokkal komolyabb következményekkel járhat.

A fertőzésért a VZV herpeszvírus felelős, ami cseppfertőzéssel terjed, a betegség elmúltával továbbra is megtalálható az idegdúcokban. Az esetek túlnyomó többségében a betegség lefolyását követően a szervezet ellenállóvá válik a későbbi fertőzésekkel szemben, azonban előfordul, hogy a legyengült szervezet ismét megfertőződik, ami felnőtt korban gyakran övsömör formájában nyilvánul meg – a himlőt és az övsömört is ugyan az a vírus okozza. Az egyik legveszélyesebb fajtája a szemen alakul ki és a háromosztatú ideget támadja meg, ami akár szemizom bénulást és látászavart is okozhat.

A bárányhimlőben vagy sömörben szenvedő betegekkel kerülni kell a kontaktust, főleg várandós anyák számára. A megbetegedés a terhesség első harmadában akár a magzat elvesztésével vagy rendellenes fejlődésével is járhat. Ugyan ezen csoportba tartozik a citomeganovírus is, ami szintén veszélyes lehet a magzat egészségére, ráadásul tünetmentesen is lefolyhat. Ha jelentkeznek tünetek, azok rendszerint nem specifikusak, más betegségekre utalhatnak: láz, fáradékonyság, fej- és izomfájás, nyirokcsomó megnagyobbodás.

A bárányhimlő felnőtt korban hasonló veszélyeket rejthet mint a tüdőgyulladás, néha nagyon intenzív lefolyású. Egyes esetekben a szívet érinti, a gyulladás átterjedhet a szívizomra vagy az ízületekre. Komoly következménnyel járhat az idegrendszer megfertőződése, ami agyhártyagyulladást vagy agyvelőgyulladást okozhat.