A különleges indiai csalán

A különleges indiai csalán

Ez a nálunk még kevésbé is gyógynövény számos értékes tulajdonsággal rendelkezik, amit minden, kondícióját óvó és túlsúllyal küzdő személynek érdemes figyelembe venni. Mi ennek a csalánfajtának a különlegessége?

Az indiai csalánt hazájában több néven is ismerik, latin neve Coleus forskohlii, de nevezik önmagának forskholinak (legfontosabb hatóanyaga után) és indiai zsályának is. Természetes élőhelyei India, Thaiföld, Burma és Délkelet-Ázsia más területei. Az indiai gyógyászatban már évszázadok óta fontos szerepet tölt be, különböző megbetegedések kezelésére használják, de csak az utóbbi időben került a nyugati tudományos vizsgálatok látókörébe, melyek szintén megerősítették a növény szervezetre gyakorolt pozitív hatásait.


Az egészségért

A hagyományos gyógyászatban az indiai csalán gyökerét felhasználják többek között olyan betegségek gyógyítására mint a magas vérnyomás, húgyhólyaggyulladás, álmatlanság vagy légzőszervi rendellenességek. Az indiai csalán kivonat étrend-kiegészítő formájában olyan személyek számára ajánlott, akiknek pajzsmirigy problémákban szenvednek vagy keringési panaszaik vannak.


Harc a túlsúllyal

Figyelembe véve a túlsúllyal kapcsolatos megbetegedések folyamatos terjedését az egész világon, az indiai csalán legfontosabb tulajdonságának az enzimtermelésre gyakorolt hatását és a zsírcsökkenés serkentését tarthatjuk. A csalánban található forskolina növeli a szervezet cAMP termelését, ami gyorsítja a zsírégetést az izomsejtekben. Ráadásul hatással van a pajzsmirigy működésére és hormontermelésére, ami jelentősen javítja az anyagcserét.


Az indiai csalán kivonat biztonságos összetevő, melyet minden egészséges személy bátran fogyaszthat. Amennyiben kétségei adódnának a gyógynövény adagolását illetően (túladagolása aluszékonyságot okozhat) érdemes kikérni szakorvos véleményét.